po-so: 8:00 - 18:00 |

Jak poznat kvalitní džem? 3 věci napoví

4. listopad 2021
18
Zdravá strava Životní styl Zdraví

S novými výrobci i druhy marmelád a džemů se v poslední době roztrhl pytel. Ovšem ne všechny džemy jsou tak přírodní a zdravé, jak se na první pohled tváří. Na co si dát při jejich výběru pozor?

Ovoce na prvním místě

Především je nutné, aby se na prvním místě složení nacházelo ovoce, ze kterého je džem vyroben. V případě, že se jedná borůvkový džem, mají být na prvním místě borůvky. Nikoliv jablka, jak se to často u džemů z dražšího a vzácnějšího ovoce stává. Pokud uvidíte ve složení jako první položku “cukr” , pak raději vraťte daný výrobek zpátky do regálu. S největší pravděpodobností se jednalo pouze o hromadu s cukru s lehkým nádechem ovoce, jež nemá s pravým džemem či marmeládou nic společného. V ideálním případě se u ovoce se ve složení objevuje ještě počet procent obsahu ve výrobku. Získáte tak jistotu kolik ovoce se opravdu ve sklenici nachází. 

 

Cukry, mošty a jiná sladidla 

“Bílý zabiják” - tuto nelichotivou dostal v poslední době tradiční český bílý cukr. Pro lidi, kteří jej konzumují ve velkém opravdu malým zabijákem je. Jenže v porovnání s různými umělými sladidli (např. glukozovo-fruktozovým sirupem)  se jedná o mnohem přirozenější a bezpečnější látku. O kvalitě džemu hodně napoví použité sladidlo. Pokud se jedná o cukr (řepný/třtinový), med nebo jablečný mošt, pak je vše v pořádku. Jde o látky s jejichž konzumací nemá tělo problém a dokáže je strávit. I když ani s nimi se to nemá přehánět. Pokud místo nich uvidíte v džemu hromadu umělých sladidel, které nedokážete identifikovat, opět se raději výrobku vyhněte. 

 

Moravské švestky, karibský rum a skořice z oritentu tvoří základ naší Švestkové s rumem


Jednoduché a přírodní 

Pravý džem obsahuje ovoce, sladidlo, kyselinu citronovou (konzervant) a pektin (přírodní želírující látka). Mohou se v něm nacházet také bylinky, koření, ořechy, sušené plody nebo alkohol, díky kterém se získá novou, nevšední a zajímavou chuť. Ale pokud se ve složení vyskytuje mnoho dalších látek, o nichž ani nevíte, co jsou zač, pak se nejspíš setkáváme s chemickou bombou, jež si na džem pouze hraje. Mezi tyto nevítané látky patří zejména o různé koncetrány a aromata (mrkev, řepa), voda či přidaná jablka (kvůli zvýšení / nadstavení množství) a celá řada konzervantů (oxid siřičitý). 

 

Rádi experimentuje. Zde přidáváme k hruškám kapičku whisky. 😁

O kvalitě džemu nerozhoduje jeho obal, ale především složení. Pokud se při výběru zaměříte na výše zmíněné věci, nemělo by se vám stát, že koupíte chemickou či cukrovou bombu. Přejeme šťastnou ruku při výběru a skvělý gurmánský zážitek. Třeba právě s džemy a marmoškami od nás. 

 


Zůstaňte s námi ve spojení

Odebírejte emaily obsahující novinky i naše speciální nabídky.