S novými výrobci i druhy marmelád a džemů se v poslední době roztrhl pytel. Ovšem ne všechny džemy jsou tak přírodní a zdravé, jak se na první pohled tváří. Na co si dát při jejich výběru pozor?
S novými výrobci i druhy marmelád a džemů se v poslední době roztrhl pytel. Ovšem ne všechny džemy jsou tak přírodní a zdravé, jak se na první pohled tváří. Na co si dát při jejich výběru pozor?
🍓🍒 Ovoce na prvním místě
Především, je nutné, aby se na prvním místě složení nacházelo ovoce, ze kterého je džem vyrobený. V případě, že se jedná borůvkový džem, mají být na prvním místě borůvky. Nikoliv jablka, jak se to často u džemů z dražšího a vzácnějšího ovoce stává. Pokud uvidíte ve složení jako první položku “cukr”, pak raději vraťte daný výrobek zpátky do regálu. S největší pravděpodobností se jedná pouze o hromadu s cukru s lehkým nádechem ovoce, jež nemá s pravým džemem či marmeládou nic společného. V ideálním případě se u ovoce se ve složení objevuje ještě počet procent obsahu ovoce ve výrobku. Získáte tak jistotu, kolik ovoce se opravdu ve sklenici nachází.
🎑Cukry, mošty a jiná sladidla
“Bílý zabiják” - tuto nelichotivou přezdívku dostal v poslední době tradiční český bílý cukr. Pro lidi, kteří jej konzumují ve velkém opravdu malým zabijákem je. Jenže v porovnání s různými umělými sladidly (např. glukozovo-fruktozovým sirupem) se jedná o mnohem přirozenější a bezpečnější látku. O kvalitě džemu hodně napoví použité sladidlo. Pokud se jedná o cukr (řepný/třtinový), med nebo jablečný mošt, pak je vše v pořádku. Jde o látky s jejichž konzumací nemá tělo problém a dokáže je strávit. I když ani s nimi se to nemá přehánět. Pokud místo nich uvidíte v džemu hromadu umělých sladidel, které nedokážete identifikovat, opět se raději výrobku vyhněte.
📜🌳Jednoduché a přírodní
Pravý džem obsahuje ovoce, sladidlo, kyselinu citronovou (konzervant / regulátor kyselosti) a pektin (přírodní želírující látka). Mohou se v něm nacházet také bylinky, koření, ořechy, sušené plody nebo alkohol, díky kterému se získá nová, nevšední a zajímavá chuť. Ale pokud se ve složení vyskytuje mnoho dalších látek, o nichž ani nevíte, co jsou zač, pak se nejspíš setkáváme s chemickou bombou, jež si na džem pouze hraje. Mezi tyto nevítané látky patří zejména různé koncentráty a aromata (mrkev, řepa), voda či přidaná jablka (kvůli zvýšení / nastavení množství) a celá řada konzervantů (oxid siřičitý).
O kvalitě džemu nerozhoduje jeho obal, ale především složení. Pokud se při výběru zaměříte na výše zmíněné věci, nemělo by se vám stát, že koupíte chemickou či cukrovou bombu. Přejeme šťastnou ruku při výběru a skvělý gurmánský zážitek. Třeba právě s džemy a marmoškami od nás.
Třešně do omáček a džemů si sami pěstujeme. Tudíž máte zajištěnou stoprocentní kvalitu.