po-so: 8:00 - 18:00 |

Jaká sladidla používáme a proč?

17. května 2021
252
Zdravá strava Životní styl Zdraví Na rovinu

Každý džem i sirup bez ohledu na výrobce musí obsahovat nějaké sladidlo. Díky sladidlu se z výluhu či ovocné šťávy stává sirup. Sladidla příspívají k lepší konzervaci a houstnutí marmošek. Existují různé druhy sladidel. Některé jsou neškodné s jinými má již naše tělo problém. Jaké sladidlo tedy najdete v našich džemech a sirupech? 

Ne! Zbytečné chemii

Na začátek je nutné si říci, co nepoužíváme a proč. Vaříme opravdové, skutečné džemy a sirupy. Čili potraviny bez zbytečné chemie. Často se nás lidé ptají, proč nezkusíme nová, moderní, umělá sladidla, jež mají být údajně zdravější. To je ale velice rozšířený mýtus. Konzumace umělých sladidel s sebou nese zdravotní rizika.  Podle řady studií používání umělých sladidel místo těch klasických vede k větší chuti na více slazené produkty. Pak se točíte v kruhu, kdy po sladkém chcete ještě sladčí, a pak více sladší a tak dále. Zároveň umělá sladidla negativně ovlivňují střevní mikrobiom. Ačkoliv se dříve propagovali jako skvělá náhrada za cukr, opak je pravdou. O jejich špatném vlivu na fyzické i duševní zdraví se začíná otevřeně mluvit až nyní. 


Za český cukr 

Do džemů a sirupů přidáváme jako sladidlo bílý řepný cukr. Děláme to z několika důvodů. Zaprvé jde o neutrální sladilo, které výrazně nemění chuť. Zadruhé se jedná tradiční sladilo, na které už je lidský organismus poměrně zvyklý. Nicméně se to s ním nesmí přehánět. V neposlední řadě patří řepný cukr mezi klasické produkty českého zemědělství. Naším vizí je vařit marmošky a sirupy především z lokálních surovin. Nikoliv z věcí, které putují přes půlku planety a nemáme žádná osvědčení o tom, jak byly vypěstovány a zpracovány. Stejně jako dříve kolovaly mýty o kladných vlastnostech umělých sladidel, spousta lidí si dnes myslí, že třtinový cukr je zdravější než řepný. Částečně mají pravdu, ale jedná o minimální rozdíl, který poznáte pouze pokud byste snědli každý den několik kilo cukru. Což by samo o sobě dost ovlivnilo vaše zdraví, bez ohledu na druh cukru. Navíc při výrobě třtinového cukru a zejména pěstování samotné třtiny panují ve spoustě zemí světa doslova otrocké pracovní podmínky a k přírodě velice nešetrné způsoby. 

 

Před sklizní se třtinová pole zapálí, aby se sežehli spodní listy, které by mohly rychle otupit mačety, jejiž pomocí s třtina ručně sklízí. Více o pěstování třtiny jeho důsledcích se dozvíte např. v dokumentu Sladký pakt ze série Rotten od Netflixu. Zdroj obrázku: Earth Justice. 


A co med? Nebo úplně bez cukru? 

Občas se nás ptáte, proč nepoužíváme místo cukru med. Z kvalitního medu se stala během posledních let vzácná komodita. Včelstva trpí na nemoci, mají nedostatek potravy a někdy jim ještě zavaří agrobaroni a  zemědělská družstva. Pokud bychom používali med, vzrostla by několikanásobně koncová cena marmelád a sirupů. Čímž by se stali hůře prodejné. Úplně bez cukru (či jiného sladidla) sirup ani džem nevyrobíte. Ovšem měli byste sladit co nejméně, aby se zachovaly přirozené vlastnosti ovoce, bylinek, koření a dalších surovin.

V našich marmošek a sirupů na vás žádné chemické nástrahy nečekají. Najdete v nich jen klasický český řepný cukr, který dobře znáte. Držet se tradičních postupů má smysl. 

 

Doporučené zdroje: 

 


Zůstaňte s námi ve spojení

Odebírejte emaily obsahující novinky i naše speciální nabídky.